BİZZDEN HİKAYELER

Belkız Sünnetçioğlu

BizBizze Girişimcilik Programı 2018 Güz Dönemi katılımcısı

1990 yılında, İTÜ Turizm Bölümündeki eğitimimin ardından profesyonel çalışma hayatına başladım 1998 yılında mezun olduğum Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Takı Teknolojisi Bölümü sayesinde yüreğimde hep istediğim mesleğin kapılarını aralamış oldum. 2006 yılında binlerce yıllık kuyumculuk geleneğinin nesilden nesile aktarıldığı Kapalıçarşı civarındaki atölyesini açtım.

Topkapı Sarayında Türk Süsleme Sanatları Atölyesinde 16 yy. Formları üzerine eğitim tamamladım. Kuyumculuk son derece geleneksel ve pek çok uzmanlığı içinde barındıran oldukça eski bir sektör. Bu sektörün içinde var olabilmek için onun dilini öğrenmeye çalıştım. Geleneksel Türk Sanatları ve farklı disiplinlerde aldığım pek çok eğitimi tasarımlarımda kullandım. En karmaşık formları bile basit, çizgisel ve esprili bir dille üretmekteyim. İlk başlarda tel kullanarak şekillendirdiğim özel harf karakterleri ile isim tasarımcısı olarak bilinmeye başladım. Bugün altın, pırlanta, renkli mücevher taşları, inci ve mercan gibi malzemeleri harmanlayarak kendine özgü bir dille mücevherler yaratmaya devam ediyorum. Atölyede bir yandan tasarımlarımı üretmeye devam ediyorum diğer yandan aldığım eğitimler doğrultusunda renkli taş ve Pırlanta Danışmalığı yapıyorum. HRD Antwerp Pırlanta danışmanıyım. Son iki yıldır İSTANBUL üzerine çalışmalar yapıyorum. İstanbul gibi büyüleyici bir şehrin tarihi mirasını takılarında tutkuyla birleştiriyor. ‘Hem iki boyutlu hem de üç boyutlu tasarımlarla koleksiyonum her geçen gün biraz daha zenginleşiyor. Kendi içinde çok parçalı bir koleksiyon oldu, çoğalmaya da devam ediyor.’ ‘Yüzyıllardır sanat ve ticaret yapılan Kapalıçarşı çok kıymetli bir alanda yaşıyoruz. Bu yüzden Kapalıçarşı’da özellikle kadın girişimci olmak beni gururlandırıyor. Arkamdan gelenlere yol göstermek istiyorum. Kuyumculukta kadınların daha aktif olmasını önemsiyorum çünkü güçlü kadınlar kuyumculuğun güçlü yarınlarını kuracak.’

Gülçin Bilgin Gezer

BizBizze Girişimcilik Programı 2018 Güz Dönemi katılımcısı

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü 2010 yılında bitirdim. 2 yıl Türkiye’de pazarlama alanında çalışıp Londra’ya taşındım. Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Yüksek Lisansı yaptım. Çalışma hayatıma Londra’da pazar araştırma ve finans start-up’larında Proje Yöneticisi ve Pazarlama Müdürü pozisyonlarında devam ettim. Sihirli Yolculuk’u 2017 yılında kurup, 1 yıl uzaktan yönettikten sonra Mayıs 2018’de Türkiye’ye geri döndüm ve şimdi tam zamanlı olarak Sihirli Yolculuk için çalışıyorum.

Sihirli Yolculuk fikri, yaklaşık 3 yıl önce bir çocuk doğum gününe giderken farklı ve çocuğun gelişimini destekleyecek bir hediye arayışımızdan ortaya çıktı. Doğum gününe gittiğimizde, herkesin birbiriyle çok benzer şeyler almış olduğunu gördük. Aslında bütün babyshower veya doğum günü partilerinde hep aynı elbiseler, oyuncaklar hediye geliyordu. Sonrasında farklı ne yapabiliriz, çocuğun kendini daha özel hissedebileceği ve bir yıl sonra atmayacağı, saklamak isteyeceği ne olabilir diye düşündük. Kitap her zaman en faydalı, en güzel hediyelerdendir. Biz de kişiselleştirilmiş çocuk kitaplarıyla yaratıcı, çocuk gelişimini destekleyen ve özel bir hediye alternatifi yaratmış olduk.

Tuğba Türker Höbek

BizBizze Girişimcilik Programı 2018 Güz Dönemi katılımcısı

Ben bir yazılımcıyım. Mesleğim ile ilgili yaklaşık olarak 3 yıllık bir deneyime sahibim. Bu süreçte dijital reklam ajansında çalıştım ve son olarak Bilişim Garajı’nda eğitmen eğiticiliği yaptım. Birçok freelance iş ile de hem paramı kazanıp hem de yetenek ve tecrübelerimi geliştirdim. Kişisel gelişime çok inanan kendini geliştirmekten büyük keyif alan bir insanım. Öğreneceğim her türlü şeye altın gözüyle bakıyorum bu görüşün bir meslek bir hayat tarzı olduğunu girişimcilikle tanışmadan önce bilmiyordum. Finalist olarak yer aldığım Geleceği Yazan Kadınlar yarışmasındaki TOBB’un verdiği eğitimlerle girişimcilikle tanıştım.

Şimdi içimde her gün gelişme yeni işler ve yeni fikirlerle hayatıma devam etme adına büyük bir tutku var. BizBizze Derneği ile de yolum bu arayış içinde gerçekleşti.

Turkcell&TOBB işbirliği ile gerçekleşen Geleceği Yazan Kadınlar platformuna katıldım. Fikrim ile finalist olarak yer aldım. Birçok şans ve fırsat yakaladım.

Her gün hayatımızın yollarda verimsiz ve zorunlu olarak akıp gitmesi sorunu aklımda bir iş fikri olarak Apptoway’i canlandırdı. Apptoway ile günlük rutin yolculuklarınız konumunuza ait her yeni gün bir yeni hikâye ile keyifli ve canlı geçmesini sağlıyorum. Bu hikâyeler tarihi, sanatsal ve tamamen gerçek. Dinlerken vay be diyeceğiniz dramatik, komik ve romantik hikâyeler. Bize ait, kültürümüze ait. Aynı zamanda konumunuza en yakın mekânlar ve gezilecek yerlerde içerisinde listeli. TOBB ve yardımcı kitaplarla öğrendiğim bilgilerle pazar araştırmamı yaptım. Adımları tamamladım ve iş fikrimi hayata geçirdim. Şu an da Google Play ve App Store’larda yayında.

Derya İzgür – Human Art

BizBizze Girişimcilik Programı 2019 Güz Dönemi katılımcısı

Bilgi Üniversitesi’nde Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi eğitimi aldım. Platform Garanti’de (şu anki adı ile Salt) çalışmaya başladıktan 2 yıl sonra NON adlı güncel sanat galerisini kurdum. Kısa sürede uluslararası bir başarı yakalayan NON ile Frieze NY, Frieze London, Art Basel Miami ve Liste gibi dünyanın önemli sanat fuarlarına katıldım. MoMA NY, New Museum, Centre Pompidou, Maxxi gibi ünlü müze ve sanat merkezleri ile sergi işbirlikleri yaptım, koleksiyonlarına işler sattım.

Gerçekleştirdiğim etkinlikler Paris Review, LA Times, New York Times, New Yorker, Frieze, Art Forum gibi mecralarda yorumlandı. Wallpaper’ın 2013 yılı Istanbul insider’ı olarak şehri tanıtan yüzü oldum. 
7 yıllık galericilik hayatımı tükenmişlik sendromu yaşayarak 2015 yılında sonlandırdıktan sonraki iki yılı tamamen kendime ayırdım. Hayatın ve kendimin bir üst versiyonuna ulaşmanın yollarını aradım. Bu süreçte kişisel gelişim, iş yönetimi ve liderlik, sağlıklı yaşam ve fitness, insan ilişkileri ve farklı yaşam tarzları gibi konularda dünyadaki yöntemleri araştırdım, karşılaştırdım ve kendi hayatımda uyguladım. Human Art’ı bu sektörlerde gördüğü eksikliklere katkıda bulunmak için, bu yaşam tarzına katkıda bulunacak bir referans sistemi olarak kurguladım. 
2017 yılından itibaren Human Art olarak Zorlu PSM’de 5000 kişi üstünde katılımcıya, farklı eğitmenler ile 100’ün üzerinde eğitim düzenledik. 2019 yılında aynı eğitimleri DasDas işbirliğinde de düzenlemeye başladık. 2018 yılında Karnaval ile Human Art podcast’leri için başlayan işbirliği 2020 yılında açılacak Radyo Human Art’a evrildi.
Human Art bir pivot ile global dönüşümün sektörü oyuncularını online ve offline olarak bir araya getirmeyi hedefliyor. Amacı Atölyeler, bireysel seanslar ve kurumsal eğitimler alanında dönüşümün yemeksepeti, airbnb’si olmak. BizBizze ile çalışmalarım bu girişimi yatırım sürecine hazırlamak yönünde oldu. BizBizze eğitmenlerinden bazıları ile eğitim sonrası da buluşarak Human Art’a özel sorularımı sorup çalışabilme fırsatı yakaladım. Mentörlük desteği ile Human Art kominitesini güçlendirecek stratejiler geliştiriyorum, bir yandan da etkin olduğum alanlarda BizBizze mentorlarına katılmaya hazırlanıyorum.

Araks Tomayan - MOA Design

BizBizze Girişimcilik Programı 2018 Güz Dönemi katılımcısı

Bilgisayar Mühendisiyim, önce kurumsal bir firmada ardından aile şirketinde çalıştım. Geçtiğimiz yıllarda emekli oldum. 2017 yılında emekli olduktan sonra kendi işimi kurma fikri kafamda oluşmaya başladı. Sevdiklerime kendilerini özel hissettirecek hediyeler almak ve mutlu etmek benim için çok önemlidir. Ancak piyasadaki ürünlerin çoğu birbirine benzer ve genelde Çin menşeili, farklı olanlar ise çok pahalı olunca neden ben bir şeyler yapmıyorum deyip geçtiğimiz 2017’de geleneksel yöntemlerle ülkemizde üretilmiş peştemaller üzerine çizimler yapmaya başladım. Bir süre sonra da aynı desende çizdiğim çantalarıyla takım haline getirerek özgün, kişiye özel, fonksiyonel, kaliteli, uygun fiyatlı ve doğal dokulu ürünler hazırlayıp instagram üzerinden satışına başladım. Böylece Moa’yı yarattım.

Moa ile elde çizilip boyanmış peştemal, çanta, masa örtüsü, runner, yastık gibi ürünler tasarlıyor ve kullanıcılara sunuyorum.

Yurtiçi ve yurtdışından ürünlerime yönelik talebin artması üzerine işimi nasıl büyüteceğimi düşünmeye başladığım bir dönemde bir instagram gönderisi ile BizBizze girişimcilik programından haberdar oldum.

Nasıl ilerlemem gerektiği konusunda kafamda soru işaretleri vardı. BizBizze programına katıldığımda doğru zamanda doğru yerde olduğuma inandım. Aldığım eğitimlerle bugüne kadar yaptıklarımın doğru olduğunun teyidini görerek daha çok motive oldum. Enerjisi yüksek kadınlarla tanışıp, zorluklara karşı ne kadar güçlü bireyler olduğumuzu ve yaşadıklarımda yalnız olmadığımı gördüm. Aldığım tüm eğitimler hem bakış açımı hem de konularla ilgili bilgilerimi zenginleştirdi.

Esin Noyin

BizBizze Girişimcilik Programı 2018 Güz Dönemi katılımcısı

1988 yılında Denizli’de doğdum. Yeditepe Üniversitesi’nde Uluslararası ilişkiler ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümlerinden yüksek onur derecesiyle  mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetiminde yüksek lisans yaptım. Yüksek lisansı esnasında kurumsal hayata başladım. Sırasıyla Joker, ebebek ve Hayat Kimya’da tedarik zinciri departmanlarında görev aldım. Kurumsal Hayatım devam ederken 2017 yılında tatlı oğlum Demir dünyaya geldi. Aynı yıl kendi girişimimi şirketleştirmek için işten ayrıldım

Hayatta tesadüflere değil, işaretlere  inanan ben, Demir’in de ilham olması  ile bebeği olan annelere çözüm olabilecek  Baby Foodie markasını yaratmaya karar verdim. Bu markayı yaratırken, kendi gibi sağlıklı beslenmeyi ve yaşamayı hayat felsefesi olarak benimsemiş,  bebeklerinin de aynı  şekilde  organik  ve besleyici şekilde beslenmesinin önemini bilen ebeveynlere fayda sağlamayı amaçladım.

Aylarca süren araştırmalar, testler ve konusunda uzman bilirkişilerin destekleri ile 2019 Ocak ayında kurulan Baby Foodie, sağlıklı beslenmeyi ve yaşamayı hayat felsefesi olarak benimsemiş, bebeklerinin de aynı şekilde organik ve besleyici şekilde beslenmesinin önemini bilen ebeveynlere fayda sağlamayı amaçlıyor.